FUNDAŢIA SOLIDARITATE ŞI SPERANŢĂ

thumb_up 1713 likes
rate_review 8 Reviews
favorite 41 favorites
Iasi, str. Costache negri, Nr. 48
700071 Iasi, România
phone
Click to show phone

FUNDAŢIA SOLIDARITATE ŞI SPERANŢĂ Company Information

Informații generale

Istoric

Cu binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acea vreme Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ia ființă, la Iași, la 12 August 2002, Fundația Solidaritate şi Speranţă, în urma unor analize și planificări cu privire la activitățile social-filantropice desfășurate în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Decizia de înființare a acestei instituții vine din dorința de a fi alături de persoanele nevoiașe prin sprijinirea lor materială și spirituală cu scopul de a-i ajuta să depășească vitregiile vieții și a face lumea mai frumoasă, dezvoltând, astfel, serviciile sociale pe care Sectorul de Asistență Socială și Medicală Diaconia le oferea deja comunității.
Pentru a putea rezolva problema lipsei de mâncare frecvent întâlnită în comunitatea ieșeană în luna Ianuarie 2003, este înființată Cantina Socială Sfântul Sava menită să ofere hrană zilnică persoanelor cu situații sociale grave.
Dar, pentru că pâinea cea de toate zilele este numai una dintre numeroasele nevoi ale oamenilor săraci, din 15 Martie 2004, printr-un proiect finanțat din fonduri PHARE, s-au luat măsuri pentru sprijinirea adulților în procesul de integrare pe piața muncii. Persoanele care s-au putut bucura de sprijin în organizarea viitorului lor și al familiilor lor sunt persoane provenite din grupuri vulnerabile, supuse riscului de excluziune socială.
În perioada Martie – August 2004 în cadrul organizației s-au desfășurat Cursuri practice pentru preoţii de parohii şi asistenţii sociali în alcătuirea şi managementul proiectelor, activitate menită să susțină atragerea de resurse în cadrul instituțiilor de proveniență prin aplicarea de proiecte pe terment mediu și lung pe diverse linii de finanțare.
Perioada Aprilie 2004 – Decembrie 2005 a fost dedicată reconsolidării, modernizării renovării totale a sediului Fundaţiei “Solidaritate şi Speranţă” Iaşi.
Începând cu luna August 2004, prin proiectul Masa zilnică pentru copii şi alţi membri dezavantajaţi ai comunităţii, Consiliul Judeţean Iaşi şi Arhiepiscopia Iaşilor au extins serviciile cantinei sociale Sfântul Sava și către alte persoane provenite din familii defavorizate, cu risc ridicat de marginalizare socială – copii, vârstnici ș.a.
În intervalul Septembrie 2004 – Decembrie 2005 Fundația și-a focalizat atenția către adolescenţi din mediul rural prin proiectul Dragoste şi responsabilitate cu sprijinul Church Mission Society, United Kingdom, proiect care urmărea să promovoze în rândul acestor copii perspective responsabile faţă de relaţiile de dragoste și consecințe provocate de acestea.
Pentru că persoanele vârstnice, nevoiașe și singure sunt o categorie de persoane cu risc ridicat de excluziune socială și cu slabe speranțe de mai bine, Fundația Solidaritate și Speranță Iași a considerat oportună implementarea proiectul Centru de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice finanțat de Consiliul Judeţean, Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei și B.I.R.D, în perioada Decembrie 2004 – Decembrie 2005. Cu această ocazie a luat ființă Centrul de Asistență Socială și Îngrijire la Domiciliu Sfântul Mina, care își propune să aducă o rază de lumină în sufletele bâtrânilor neajutorați.
În Decembrie 2004 prin programul Consiliere socială şi reabilitare pentru persoanele dependente de alcool şi droguri, s-a născut Centrul Sfântul Nicolae destinat persoanelor dependente de alcool și alte droguri, aflate în situaţii de risc major. Prin acest program s-a dorit reabilitarea persoanelor căzute în patima alcoolului și altor droguri și astfel, îmbunătățirea nivelului de trai al lor și al familiilor lor.
Prin programul Ajută-I să înveţe! Ajută-I să se integreze! implementat în perioada Aprilie 2005 – Septembrie 2005 în parteneriat cu World Vision România, s-a înființat centrul pentru persoane cu handicap de auz şi vorbire din Iaşi, menit să readucă speranță ieșenilor cu deficiențe de acest gen.
Din Septembrie 2005, în cadrul fundației funcționează Şcoala postliceală pentru pedagogi de recuperare Principesa Olga Sturdza care pregăteşte pedagogi de recuperare pentru persoane cu handicap sau pentru alte categorii de persoane aflate în dificultate, cu durata de școlarizare de doi ani.
Începând cu luna Mai 2006, pentru promovarea dialogului interdisciplinar în Religie şi Ştiinţa în mediul studenţesc şi liceal, a fost înființat Centrul de studii interdisciplinare în religie şi ştiinţă. Activităţile desfășurate constatau în prezentări publice, seminarii de dezbatere şi articole publicate în săptămânalul Lumina de Duminică.
Lucrul cu beneficiarii și experiența acumulată din această activitate arată că probleme de ordin social pornesc din copilărie. Oamenii care n-au avut șansa de a merge la școală, de a se dezvolta, de a primi educație și orientare spre o carieră stabilă, ajung la maturitate să fie dependenți de ajutorul semenilor, să nu poată obține un loc de muncă, iar daca il obțin nu și-l pot păstra, nu-și pot îngriji corespunzător copii și nu pot fi un sprijin pentru aceștia. Pentru acest motiv, din Iunie 2006 pentru prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din familiile vulnerabile, defavorizate şi marginalizate social din regiunea Bârnova, Judeţul Iaşi, a luat ființă Centrul de zi pentru copii MIA CASA – Inculeţ din comuna Bârnova în parteneriat cu Fundaţia Mia Casa Norvegia, Primăria Bârnova, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Acest centru de lumină se dorește a fi o "casă a bunicilor", un spațiu alb, curat, organizat și cu puternice rezonanțe afective în inimile micuților.
Tot în spiritul valorilor creștine și al educației micuților, în luna Septembrie 2006 a fost deschisă Grădiniţa cu program prelungit Buna Vestire, unitate de învăţământ privat autorizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării nr. 53497/2006, activitatea fiind susţinută în principal din taxa de şcolarizare.
În Noiembrie 2006 a fost înfiinţată Filiala de la Botoşani a Fundației Solidaritate și Speranță, îmbățișând aceleași valori și principii bazate pe ajutorarea spre dezvoltarea și creșterea calitativă a celor din jur.
Centrul – INFOADOLESCENT, și-a desfășurat activitatea în cadrul organizației în perioada 2006–2007 cu scopul de a preveni avorturile, sarcinile nedorite şi infectarea cu ITS (infecţii cu transmitere sexuală) în rândul adolescenţilor prin formarea unei perspective responsabile faţă de relaţiile de dragoste.
Problema abandonului școlar în rândul copiilor nevoiași s-a extins din ce în ce mai mult în epoca postdecembristă, motiv pentru care, în noiembrie 2006 au fost puse bazele Centrul de zi pentru copii Sfânta Marina. Acest centru a apărut pentru copii săraci din municipiul Iași, care aveau nevoie de un spațiu curat, uscat și cald unde să își facă temele, să primească meditații la unumite discipline școlare, să primească educația adecvată vârstei și multă afecțiune.
În lunile Iulie, August, Septembrie și Octombrie 2007 au fost înființate filialele Fundației Solidaritate și Speranță de la Tîrgu-Neamţ, Piatra Neamţ şi Săveni, Paşcani, respectiv Roznov şi Hârlău, iar în luna ianuare 2008 filialele de la Darabani şi Săvineşti, extinzând astfel dorința de a face lumea mai bună, mai frumoasă și cu mai multă speranță.
Octrotirea mediului înconjurător și roadele pământului pe care Dumnezeu le rânduiește pentru noi aomenii sunt preocupări cu care se îndelectnicesc și copii beneficiari ai Fundației. În această idee, din Decembrie 2008 a fost înfiinţat Centrul de formare în agroecologie pentru promovarea agriculturii ecologice (biologice) în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (Arhiepiscopia Iaşilor) printr-un schimb de cunoştinţe şi practici adecvate cu partenerii membri ai Asociaţiei Terre et Humanisme din Franţa.
Începând cu luna Septembrie 2010 în cadrul fundației funcționează Centrul Sfinții Ioachim și Ana care activează pentru diminuarea numărului de avorturi prin informarea persoanelor din Județul Iaşi asupra riscurilor şi consecinţelor avortului asupra sănătăţii femeilor, influenţa asupra familiei şi societăţii; încurajarea femeilor tinere care intenţionează să devină mame; înfiinţarea unui centru maternal destinat tinerelor mame însărcinate, lipsite de sprijinul familiei.
Vremea trece, vremurile se schimbă și iată că unii dintre beneficarii Fundației care cândva erau copii, au ajuns tineri, adulți și s-a resimțit nevoia unui loc de muncă, a construirii unor perspective de viitor, benefice lor și celor din jurul lor. Pentru ei și pentru alți ieșeni în situații dificile, există din luna Octombrie 2010, Centrul de incluziune socială. Acest proiect cu acoperire naţională, constituie o oportunitate pentru facilitarea participarii pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile.
Analizându-și serviciile oferite comunității și înțelegând că este vitală hrana pentru oameni, absolut necesară educația adecvată vârstei fiecărui copil sau tânăr, deosebit de folositor sprijinul pentru obținerea unui loc de muncă pentru adulți și foarte utilă îngrijirea la domiciliu pentru vârstnici, fundația a considerat a fi oportună înființarea Centrului de recuperare şi îngrijire medicală la domiciliu Sfânta Ana. Acest centru a fost adus pentru de a oferi persoanelor cu venituri reduse din orașul Iași și din împrejurimi posibilitatea de a apela la servicii specializate de recuperare și îngrijire medicală. Astfel, în luna Martie 2011, a luat ființă prin proiectului Întreprinderi sociale pentru Incluziune socială, implementat de către Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române în parteneriat cu Organizaţia non-profit NESsT Europe..
În luna Mai 2011 Fundația Solidaritate și Speranță a obținut o finanțare de 98% nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional axa 3.1, destinată modernizării infrastructurii sociale, ceea ce s-a considerat a fi o oportunitate deosebită pentru îmbunătățirea dotărilor și a spațiilor de care aceasta dispune..
Grija organizației pentru benficiarii săi nu se oprește acolo unde se termină un program sau un serviciu, așa că, în foarte scurt timp, vârstnicii asitați la domiciliu se vor putea bucura de activitățile de socializare, destindere și relaxare oferite de Centrului Social pentru Vârstnici Vovidenia. În luna Octombrie 2011 au fost finalizate lucrările sediului în care vor fi aduse zâmbete pe fețele bunicilor nevoiași. Sfințirea Centrului Social pentru Vârstnici Vovidenia a fost oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei în luna octombrie 2007.
Pentru a putea acoperi costurile ridicate de activitățile cu copii nevoiași asistați prin cele două Centre de Zi pentru anul școlar 2012-2013, în cadrul fundației a fost organizat un spectacol caritabil dedicat tutror copiilor ieșeni, ocazie cu care ieșenii s-au bucurat de prezența și implicarea doamnei Corina Chiriac și altor artiști de talie națională și locală..
Luna August 2012, marchează fianlizarea lucrărilor de reconsolidare și modernizare a clădirii în care Fundația își desfășoară activitatea social-misionară, începute în luna mai 2011.

Iasi, str. Costache negri, Nr. 48 Iasi

Ore de deschidere
Parcare
Compania dispune de o parcare.
Număr de telefon
+40232271228
Linki
Retele de socializare
Cuvinte cheie
fundație

FUNDAŢIA SOLIDARITATE ŞI SPERANŢĂ Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yoys - it's simply and easy!
Add your company