Teatrul de Nord

thumb_up 8057 likes
rate_review 3 Reviews
Strada Horea 3-5
440004 Satu Mare, România
phone
Click to show phone
Request for information

Teatrul de Nord Company Information

Informații generale

Mişcarea teatrală sătmăreană are vechi şi remarcabile tradiţii. Primul spectacol de teatru a avut loc la 1790, fiind susţinut de către o trupă de teatru sub conducerea lui Moricz Győrgy. Între 1814 -1816 sunt atestate treceri ale unor trupe de la Oradea şi Debrecen şi mai apoi, de la 1918, trupe ale lui Bernat Filep. Odată cu înfiinţarea "Societăţii pentru fond de teatru român" (1870) s-a produs o grupare a forţelor culturale româneşti, într-un front programatic şi s-a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti. Un împătimit al acestei mişcări a fost, în Satu Mare, Alexandru Frenţiu. În casa acestuia are loc, în 1872, prima adunare generală a "Societăţii pentru teatru român din Transilvania", fapt ce explică dorinţa românilor sătmăreni de a iniţia şi aici o mişcare teatrală. Cu ocazia acestei adunări, se organizează un program artistic teatral şi muzical, urmat de bal, iar înaintea deschiderii manifestărilor, în sala vechii primării, losif Vulcan susţine conferinţa "Schiţă din istoria teatrului".

Până în anul 1848, spectacolele teatrale s-au prezentat în clădirea hanului "La arborele verde" (pe actualul loc al "Casei albe", din piaţa Libertăţii), în casa Jenei con­struită în 1799, (pe amplasamentul actualului Tribunal judeţean) şi în Grădina Kotro (pe locul actualei Pieţe de alimente nr.1), unde s-a lansat şi celebra artistă din sec.XIX - Cornelia Prielle.

În anul 1844, s-a construit o clădire care adăpostea cazinoul civil şi teatral. (Era vechea primărie a oraşului din piaţa Libertăţii). Manifestări de artă au fost susţinute şi în cadrul "Societăţii de lectură a elevilor sătmăreni", înfiinţată în 1859.

După 1 decembrie 1918, mişcarea teatrală română sătmăreană se leagă de numele lui G. M. Zamfirescu, care, între anii 1922-1924, organizează spectacole teatrale cu trupe de tineri amatori din acest oraş. Printre piese­le de teatru montate de G. M. Zam­firescu, la Satu Mare, se pot enumera "Patima roşie"de Mihail Sorbul, "Ariciul şi şobolanul" de Victor Eftimiu şi "Se face ziuă" de Zaharia Bârsan. G. M. Zamfirescu a participat atât ca regizor cât şi ca actor în aceste piese. Totodată, el iniţiază o intensă cam­panie de presă, pentru înfiinţarea unei trupe profesioniste de teatru românesc.

În anul 1932, Teatrul Naţional Bucureşti se află în turneu la Satu Mare sub con­ducerea lui Ion Marin Sadoveanu, prezentând reprezentaţii cu "Hamlet" de Shakespeare, rolul titular fiind interpretat de renumitul actor Aristide Demetriad, "luceafărul scenei româ­neşti".

Imediat după al doilea război mondial, un grup de tineri români sătmăreni, alcătuiesc o echipă de teatru de ama­tori, numită "Zorile". Din 1945 până în septembrie 1946 această formaţie a prezentat mai ales spectacole de estradă. O iniţiativă valoroasă duce la apariţia, în octombrie 1947, a "Asociaţiei române pentru cultură şi artă, Satu Mare", cu scopul de a mili­ta pentru un teatru românesc profe­sionist, în cadrul asociaţiei. Cu apro­barea „Direcţiei generale a teatrelor” din Bucureşti (N.D. Cocea si AI. Kiriţescu) s-a realizat o colabo­rare fructuoasă cu Teatrul de Vest Oradea. După fiecare premieră la Oradea, colectivul Teatrului de Vest se deplasa la Satu Mare, prezentând şi aici fiecare premieră. Aceasta colaborare a durat până în 16 mai 1947, dată la care s-a con­stituit Asociaţia pentru cultură, teatru şi artă "Constantin Nottara" Satu Mare, asociaţie care urmărea să asigure fondurile pentru salariile actorilor şi funcţionarilor teatrului precum şi recrutarea de actori din Bucureşti şi angajarea lor la Satu Mare. După realizarea acestor obiective, la 6 decembrie 1947 se deschide stagiunea Teatrului "Constantin Nottara" Satu Mare cu piesa "Păianjenul" de A. de Herz, în prezenţa directorului general al teatrelor - Al. Kiriţescu. Teatrul „Constantin Nottara" a funcţionat astfel până în septembrie 1948, când a intrat în vigoare noul sistem de funcţionare a teatrelor.

Actori binecunoscuţi în ţară şi peste hotare au activat la Satu Mare, în cadrul Teatrului "Constantin Nottara", dând un înalt prestigiu teatrului sătmărean: Geo Barton, Elena Bodi-Mihuţ, Ştefan lordănescu, Virgil Fătu, lancu Economu - angajaţi permanent, iar ca actori invitaţi să joace pe scena teatrului sătmărean întâlnim actori precum George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Florin Scărlătescu si mulţi, mulţi alţii.

După anii de activitate teatrală ai secţiei maghiare, (începând cu 1956) şi spectacolele prezentate de artiştii amatori cu un nucleu pe lângă Şcoala populară de Artă, îndrumaţi de regizorul şi directorul şcolii George Matache, în 1968, septembrie ia fiinţă secţia română de teatru la Satu Mare, care va forma, împreună cu secţia maghiară noua instituţie de cultură - Teatrul de Nord.

Proaspăt înfiinţata secţie română a teatrului sătmărean îşi deschide prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu spectacolul cu piesa “Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu şi în prezenţa autorului.

Strada Horea 3-5 Satu Mare

Ore de deschidere
Număr de telefon
+40261712538
Linki
Retele de socializare
Cuvinte cheie
spațiu pentru reprezentații artistice

Teatrul de Nord Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yoys - it's simply and easy!
Add your company